З наближенням зими всі власники приватного будинку з пічним опаленням або каміном замислюються про заготівлю дров. Це важливий процес, що вимагає навичок, відповідних інструментів і знань про зберігання деревини.
Один із найкращих способів зробити це - це заготівля дров у зимовий період. Правильно підготовлені дрова забезпечать тепло, затишок і економію ресурсів. Повірте, це важливий процес, який потребує знань, щоб у майбутньому у вас було менше клопоту.
У цій статті ми обговоримо, як правильно рубати дрова, які породи найкраще горять, а також приділимо увагу безпеці та зберіганню дров.
Не всі дрова однаково гарні для опалення. Заготівля дров починається з вибору відповідної деревини. Тому одразу ж напрошується запитання, а які дрова горять найкраще? Найкраще для опалення підходять листяні породи дерев. Наприклад, береза дає на 50% більше тепла, ніж ялина.
Якщо розглянути детальніше вищеописані види дерев, то можна отримати більше інформації:
Таким чином, обирайте дрова, які не тільки ефективно горітимуть, а й не створюватимуть зайвих проблем із димоходами.
При виборі інструменту варто враховувати, чим колоти дрова буде краще і легше. Так, усі одразу подумають саме про звичайну сокиру, адже вона чудово підходить для рубання невеликих колод, тоді як саме колун буде ефективнішим для великих порід.
Тепер ви зрозуміли, що вибір для колки дров простий, потрібен спеціальний колун. Якщо ви ставите питання, як колоти дрова колуном, то врахуйте, що його краще використовувати на твердих і товстих колодах, бо форма його леза (голови) дозволяє легше пробивати деревину.
Перед тим, як почати рубку дров, потрібна підготовка робочого місця. Особливо, коли потрібно заготовити великий обсяг. Ба більше, для розмахів і безпеки потрібен ще й відкритий простір або велике приміщення. Щоб додати комфорту рубки, виберіть стійку дерев'яну поверхню, наприклад, пень заввишки 60-80 см. Розміщуйте на цьому пні деревину, яку плануєте рубати.
У жодному разі не рубайте дрова на металевій або бетонній поверхні, ви можете травмуватися, зламати (затупити) колун або сокиру.
Сокира має бути гострою - використовуйте точилку для підтримання її в ідеальному стані. Також, обирайте колун, який найбільше відповідає для роботи і будови вашого тіла. У відповідного колуна рукоятка має дорівнювати довжині руки, як показано на малюнку.
Як не дивно, але процес заготівлі дров передбачає їхнє колкування. Ми визначилися, що вам знадобиться і сокира, і колун з важким клиновидним лезом. Усе залежить від поставленого завдання: для дрібних гілок згодиться звичайна сокира, для заготівлі масивних дров - тільки колун з довгою рукояткою. Відповідаємо на запитання, як правильно колоти дрова і описуємо сам процес, які спростять вам завдання:
Колка дров колуном - один із найефективніших способів заготівлі. Але повторимося, пам'ятайте про безпеку - носіть захисні окуляри та рукавички.
Після того як ви заготовили дрова, необхідно подбати про їхнє сушіння. Найкращий час для цього - весна, але вам ніхто не забороняє це робити влітку і навіть восени. Правда в тому, що чим пізніше ви почнете сушити дрова, тим більший ризик, що вони не встигнуть висохнути. Але знову ж таки, все залежить від погодних умов, розміру і типу дерева. Оптимальна вологість дров для спалювання становить близько 20%.
Сушіння дров - це критично важливий етап, який впливає на їхню ефективність під час горіння. Для правильного сушіння необхідно:
Дрова вважаються сухими, якщо вони лежали в добре провітрюваному місці не менше 6 місяців. Уникайте використання сирої деревини, вона погано горить, коптить і забруднює димохід.
Не забувайте, що для успішного розпалювання вам також знадобляться тріски. Це дрібні шматки деревини, які утворюються не тільки під час розколювання великих полін, а також, якщо ви спеціально їх заготовляєте. Але найчастіше вони виникають як побічний продукт процесу колки.
У сучасному світі тріски вже мало хто заготовляє, тому що є безліч інших способів, як розпалити піч, камін або те ж багаття. Наприклад, газові пальники, суміші, що горять, і так далі.
Але якщо вам все таки потрібно заготовити тріски, то не забувайте про те, що вони мають бути сухими для кращого горіння. Вони допоможуть вам легко розпалити вогонь у печі або каміні.
Хвойні породи швидко згорають, але виділяють менше тепла. Однак вони чудово підходять для заготівлі дров на розпалювання завдяки смолі, що сприяє швидкому розпалюванню.
Основні характеристики трісок:
Все таки, тріски - це цінний ресурс, який забезпечує легкий старт будь-якого вогню, знижуючи витрату сірників і запальничок. Мати в запасі невелику кількість трісок вкрай корисно, оскільки вони значно полегшують процес розпалювання вогню, забезпечуючи швидке займання.
Після успішного коління дров і після того, як вони висохли, правильне зберігання також відіграє важливу роль у їхній якості. Для тривалого зберігання дров виберіть місце з хорошою вентиляцією.
Зверніть увагу на такі поради:
Заготівля дров - це важливий етап підготовки до зими, що вимагає правильного підходу.
Важливо вибирати відповідні породи деревини, колка дров вимагає правильної техніки і безпечних умов, сушка дров зовсім ключовий процес, що забезпечує якісне горіння, і на сам кінець, розумне зберігання дров із захистом від вологи.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете заготовити якісні дрова, які будуть ефективно обігрівати будинок в холодну пору року.