UA
RU
Fiskars Discount
UA
RU
Графік роботи контакт-центру: пн-пт 9:00-18:00, сб. 9:00-17:00, нд - вихідний
Замовлення по Email:

Підготовка газону восени до зими - рекомендації з осіннього догляду за газонною травою

Зміст

Осінній період - найважливіший етап року для підготовки газону до холодів, що значною мірою впливає на його зовнішній вигляд у зимовий період і на зовнішній вигляд навесні. Грамотна підготовка газону до зими допомагає зміцнити траву і вберегти її, щоб з настанням теплих днів зелений покрив тішив вас густою і свіжою зеленню.

Догляд за газоном восени

Що робити з газоном перед зимою? Догляд восени включає безліч етапів, які необхідно провести правильно, щоб надати траві тривале життя і відмінний зовнішній вигляд. У цьому матеріалі ми розповімо про головні етапи осіннього догляду за газоном, запропонуємо корисні рекомендації та багато інших секретів, що стосуються газону за перед зимою. Ці аспекти обов'язково допоможуть вам підготувати ділянку до зимівлі максимально ефективно.

Будь-який догляд за газоном можливий тільки за допомогою хороших і зручних садових інструментів, загляньте в каталог виробника Фіскарс, де ви знайдете все необхідне: від газонокосарок і тримерів до зручних граблів і ножиць для живоплоту, які зроблять вашу роботу легкою і приємною.

Чи можна сіяти газонну траву восени?

Перед тим, як ми поговоримо про осінній догляд за газоном, потрібно відповісти на дуже популярне запитання: чи сіють газон восени? - Так, осінь є чудовим періодом для посадки газонної трави. Осіння посадка має безліч переваг, таких як помірна температура і висока вологість, що забезпечує ідеальні умови для вкорінення насіння. Посів газону під зиму рекомендується проводити у вересні або жовтні, залежно від кліматичних умов вашого регіону, але іноді це можна робити навіть у листопаді. Посадка в цей період року дає змогу траві вкоренитися до початку морозів, а навесні активно почати рости.

Осіння посадка насіння також дає змогу уникнути конкуренції з бур'янами, які активні навесні та влітку. Важливо вибрати правильне насіння для осіннього посіву - найкраще підійдуть сорти трав, стійкі до низьких температур, що мають високу морозостійкість. Осіння посадка газону має супроводжуватися ретельним ущільненням ґрунту після посіву, щоб забезпечити гарний контакт насіння із землею і запобігти його вимиванню під час осінніх дощів.

Коли восени востаннє косити газон

Чи потрібно косити газонну траву на зиму?

З першого погляду просте питання: коли востаннє косити газон перед зимою? Але насправді, це одне з головних питань, що виникають у власників газону. Відповідь однозначна - ТАК, косити необхідно. Остання стрижка газону восени проводиться залежно від погодних умов, зазвичай наприкінці вересня - на початку (середині) жовтня. Важливо пам'ятати, що не слід залишати занадто довгу траву на зиму, оскільки вона може злежуватися під снігом, що збільшує ризик появи грибкових захворювань.

Осіння стрижка газону вимагає особливої обережності. Важливо залишити траву досить високою, приблизно 4-5 см, щоб захистити кореневу систему від холодів, але водночас не допустити зайвої довжини, яка може призвести до загнивання.

І все ж, резюмуємо: чи косити траву на зиму? Безумовно ТАК, але важливо дотримуватися правил стрижки. Занадто коротко підстрижена трава послаблює кореневу систему, що підвищує ризик пошкоджень у зимовий період. Також не забувайте, що стрижку восени слід проводити виключно в суху погоду, щоб зменшити стрес для трави і запобігти можливим захворюванням.

Полегшити процес стрижки трави допоможуть стильні механічні газонокосарки Fiskars, які вирізняються продуманим дизайном, легкістю в управлінні та високою ефективністю.

Чи потрібно косити траву перед зимою

Профілактика хвороб газону перед зимою

У попередньому заголовку ми згадали про захворювання газонної трави в осінній період, тепер давайте розкриємо більше подробиць.

Догляд за газоном восени обов'язково включає профілактичні заходи щодо запобігання захворювань. Волога осіння погода сприяє розвитку безлічі проблем для газону, тому важливо провести обробку трави фунгіцидами, щоб зменшити ризик зараження і створити захисний бар'єр.

  1. Регулярне видалення опалого листя допоможе уникнути накопичення вологи на поверхні газону, що зменшує ризик розвитку грибкових захворювань.
  2. Також варто уникати накопичення й інших органічних залишків, оскільки вони можуть створювати сприятливе середовище для розвитку цвілі, яка часто вражає траву взимку.
  3. Перед зимівлею газону зробіть обробку трави одним із таких фунгіцидів: Топсин-М, Фундазол, Скор, Мікосан, Фундазол і Хорус.

Якщо з'явилися невеликі заражені ділянки трави, акуратно викопати їх можна за допомогою спеціальної лопати для газонів. Також за допомогою цього інструменту зручно оформляти краї та кромки зеленого покриву.

Посадка газонної трави в зиму

Чим удобрити газон на зиму?

Осіння підгодівля газону має величезне значення для зміцнення кореневої системи і підготовки трави до зимового періоду. Для цього використовують спеціальні добрива зі зниженим вмістом азоту і підвищеним рівнем калію і фосфору. Ці компоненти сприяють зміцненню коренів і підвищують морозостійкість трави.

Коли ж проводитися підживлення газону на зиму? Рекомендується проводити цей захід наприкінці вересня, на початку або в середині жовтня, щоб трава могла успішно підготуватися до холодів.

Чим удобрити газон восени? Для цього підійдуть спеціальні комплексні добрива для осіннього сезону, до яких входять усі необхідні елементи.

  • Важливо уникати надлишку азоту, оскільки він стимулює ріст зеленої маси, що в осінній період небажано.
  • Використовуйте спеціалізовані осінні добрива для газону, вони містять підвищену кількість калію і фосфору, які сприяють розвитку кореневої системи і поліпшенню зимостійкості. Добрива з калієм допомагають траві поліпшити стійкість до заморозків і хвороб. Фосфорні добрива сприяють розвитку кореневої системи.
  • Бажано проводити удобрення газонної трави за 15-20 днів до останньої стрижки перед зимуванням.

Правильне підживлення для газону восени сприяє зміцненню рослин і підготовці їх до зимових стресів. Тому важливо враховувати, що добриво має бути рівномірно розподілене по всій площі зеленого покриву, щоб уникнути надмірного накопичення добрив в окремих зонах, що може призвести до опіків кореневої системи.

Крім добрив і підживлення, корисно провести мульчування газону. Мульчування тонким шаром компосту або перегною допомагає поліпшити структуру ґрунту, збільшити його вологоутримувальні властивості та захистити коріння від перепадів температур. Це особливо важливо в умовах суворої зими, коли різкі зміни температури можуть негативно позначатися на стані трав'яного покриву.

Чим удобрити газон восени

Скарифікація та аерація газону

Обробка газону восени включає в себе кілька важливих процедур, серед яких скарифікація та аерація. Скарифікація - це видалення моху, старої трави та органічних залишків, які можуть блокувати доступ повітря і вологи до коріння. Осінній газон особливо потребує цих дій, щоб забезпечити кращу циркуляцію повітря і знизити ризик появи захворювань.

Скарифікацію проводять з використанням різних особливих інструментів, таких як спеціалізовані скарифікатори або садові граблі особливого призначення. Цей процес дає змогу видалити мох, стару траву та органічні залишки, що сприяє кращому проникненню поживних речовин до коріння. Але дуже важливо знати, що проводити скарифікацію рекомендується тільки в суху погоду, щоб зменшити ризик пошкодження кореневої системи трави.

Аерація газону допомагає поліпшити доступ кисню до кореневої системи. Для цього можна використовувати садові вила або спеціальні аератори. Ця процедура особливо важлива для ділянок, які сильно утрамбовуються протягом літнього сезону. Аерація сприяє зниженню ризику утворення застою води, що особливо важливо в осінній період, коли дощі йдуть дуже часто.

Широкий асортимент граблів для газону, включно з моделями для прибирання листя, скарифікації та аерації в наявності фінського виробника за доступними цінами.

Косити газон восени

Консервація системи поливу газону на зиму

І ще один чимало важливий момент щодо догляду газону восени. Звісно, прямого впливу на саму траву він не має, але вже навесні вже стане в пригоді.

Восени необхідно подбати і про систему поливу. Підготувати газон до зими потрібно на всі 100%, тому цей захід включає в себе також і консервацію поливальної системи, особливо якщо у вас встановлена автоматична система зрошення. Важливо злити всю воду з труб і насосів, щоб запобігти їхньому пошкодженню через замерзання.

Під час консервації поливної системи:

  1. обов'язково відключіть її від живлення;
  2. витягніть усі датчики з ґрунту, щоб вони не постраждали від низьких температур;
  3. проведіть поверхневу перевірку всіх елементів системи на предмет пошкоджень або зносу, щоб наступного сезону виключити неприємні сюрпризи.

Консервація системи зрошення - це важлива частина підготовки, яка забезпечить її справну роботу в майбутньому. А найголовніше, допоможе уникнути непотрібних витрат на ремонт навесні.

Шукаєте обладнання для автоматичного поливу газону? Виробник Fiskars подбав і про це, пропонуючи інноваційні рішення, що забезпечують рівномірний розподіл вологи, економлять воду та спрощують процес поливу. З їхніми продуманими системами автоматичного поливу ви зможете насолоджуватися зеленим газоном без зайвих зусиль!

Посів газону в зиму

Резюмуємо: як підготувати газон до зими?

Підготовка газону до зими - це не просто набір заходів, а запорука його здоров'я! Правильна підготовка - це комплекс заходів, що включають стрижку, підживлення, скарифікацію, аерацію і консервацію системи поливу. Піклуючись про свій зелений покрив восени, ви забезпечите йому краще укриття в зимовий період.

Не забувайте, що обробка газону восени - це не тільки підготовка до зими, а й запорука успішного старту в новому сезоні. Ретельне виконання всіх процедур в осінній період дасть вам змогу заощадити час і зусилля навесні, коли газон буде готовий до активного росту і розвитку протягом усього року.

Правильна підготовка газону до зими - це ваш внесок у його здоров'я і довговічність, що дасть вам змогу насолоджуватися гарною і доглянутою ділянкою протягом усього року.

Підготувати газон до зими

Актуальні товари

Хіт
купити
Хіт
1015645
В наявності
Граблі для листя Fiskars Solid (XL) 135090 (1015645)
Відгуків: 5
1499 грн
купити
1000656
В наявності
Граблі для прибирання газону Fiskars QuikFit 135514 (1000656)
Відгуків: 1
1599 грн
купити
1027036
В наявності
Граблі для прибирання листя Fiskars Xact (XXL) 615 мм 1027036
Відгуків: 1
1799 грн
купити
Хіт
1003466
Немає в наявності
Граблі універсальні Fiskars Solid (M) 135066 (1003466)
Відгуків: 5
1149 грн
купити
Хіт
1003465
В наявності
Граблі для листя і трави великі Fiskars Solid L 135016 (1003465)
Відгуків: 3
1149 грн
купити
Новинка
Хіт
1001586
В наявності
Граблі для листя Fiskars Classic (1001586)
Відгуків: 1
1099 грн
купити
Хіт
1063090
В наявності
Граблі для листя Fiskars Solid M 1063090
Відгуків: 2
1099 грн
купити
Хіт
1000643
В наявності
Універсальні граблі Fiskars QuikFit 135051 (1000643)
799 грн
купити
купити
1000659
В наявності
Граблі для прибирання листя, малі Fiskars QuikFit 135551 (1000659)
Відгуків: 2
749 грн
купити
1014915
В наявності
Граблі для листя великі Solid (L) Fiskars 135014 (1014915)
Відгуків: 1
599 грн
купити
Хіт
Знижка
1066716
В наявності
Лопата штикова Fiskars Solid (1003455) (1066716) лопати
Відгуків: 52
1199 грн
1049 грн
купити
Хіт
1067516
В наявності
Лопата штикова Fiskars Solid XL (1067516)
Відгуків: 2
1249 грн
купити
Хіт
1066717
В наявності
Лопата пряма Fiskars Solid (1066717)
Відгуків: 1
1199 грн
купити
Новинка
Хіт
1066721
В наявності
Лопата з дерев'яною ручкою Fiskars Solid™ (1066721)
1499 грн
купити
Новинка
1066722
В наявності
Лопата пряма з дерев'яною ручкою Fiskars Solid™ (1066722)
1499 грн
купити
Новинка
Хіт
Знижка
1066708
В наявності
Лопата штикова Fiskars Ergonomic (1066708)
Відгуків: 2
1799 грн
1399 грн
купити
Новинка
1067519
В наявності
Лопата штикова Fiskars White (1067519)
Відгуків: 1
1699 грн
купити
Новинка
1066707
В наявності
Лопата штикова Fiskars Ergonomic Pro XL (1066707)
2099 грн
купити
1000557
В наявності
Ножиці для трави Fiskars S50 1000557
1149 грн
купити
Новинка
1026826
В наявності
Ножиці для трави Fiskars Solid GS 21 1026826
1149 грн
купити
Новинка
Хіт
1026917
В наявності
Ножиці для трави Fiskars White GS41 1026917
Відгуків: 1
1549 грн
купити
купити
1000589
В наявності
Ножиці для трави з Серво-системою Fiskars GS42 113680 (1000589)
Відгуків: 4
1599 грн
купити
1020126
В наявності
Видальник бур'янів Fiskars Xact ™ 139950 (1020126)
Відгуків: 2
2499 грн
купити
купити
Хіт
купити
Хіт
1000690
В наявності
Сапка для оформлення країв газону Fiskars QuikFit 136526 (1000690)
Відгуків: 1
1077 грн
купити
Хіт
1001658
В наявності
Механічна газонокосарка Fiskars StaySharp ™ 113882 (1001658)
17999 грн
купити
купити
1028371
В наявності
Складаний садовий мішок Fiskars Ergo S 73L 1028371
1149 грн
купити
1028372
В наявності
Складаний садовий мішок Fiskars Ergo M 175L 1028372
1499 грн
купити
1015646
В наявності
Садовий мішок Fiskars Solid 56 л 135041 (1015646)
Відгуків: 1
899 грн
купити
1015647
В наявності
Садовий мішок Fiskars Solid 172 л 135042 (1015647)
Відгуків: 1
1399 грн
купити
1003478
В наявності
Садові рукавички Fiskars (8) 160005 (1003478)
Відгуків: 1
899 грн
купити
Хіт
1003477
В наявності
Садові рукавички робочі Fiskars (10) 160004 (1003477)
899 грн
купити
Вам буде цікаво
БІЛЬШЕ ПУБЛІКАЦІЙ
Акція
10.10.2024
Вигода до 40% на набори інструментів Fiskars

Акція
18.09.2024
Кухонна магія з Fiskars: до -40% на інструменти

Акція
02.08.2024
Outlet

Знижки 30% на сезонні товари Fiskars з промокодом "outlet"

Акція
24.07.2024
Садові ножиці - хіт продажів 2024!

Найпопулярніші моделі садових ножиць Фіскарс у 2024 році. ТОП-вибір покупців в Україні.